Bu yazı dizimizde momentum indikatörü hakkında net bilgileri sizin için derledik. Ayrıca momentum indikatörü nasıl kullanılır ve en iyi momentum indikatörleri hakkında bir çok bilgiyi burada bulabilirsiniz. Makalemizde
Günümüzde herkesin kendine göre bir yatırım yapma arzusu olduğu bilinmektedir. Tabi çağımızın teknolojik açıdan gelişmiş olması imkanları geniş olmasını sağlamıştır. Bundan dolayı geniş kitlelerin yararlanacağı yatırım yolları ortaya çıkmıştır. Ayrıca yatırımcı ve analistler işe yarar birçok unsurdan yararlanarak doğru adımlar atma şansı yakalarlar.
Bu konuda momentum indikatörünün çok değerli olduğunu söyleyebiliriz. Momentum indikatörünün doğru değerlendirilmesi için analizin net bir şekilde yapılması gerekir. Böylelikle yükseliş ve düşüş ekseni daha iyi anlaşılır.
Momentum indikatörü hakkındaki sorulara birçok farklı yanıt verilebilir. Trend yönünü gösteren ve geçmiş değerleri karşılaştırarak fiyat dalgalanmasının hızını ölçen bir göstergedir. Al sat indikatörü için ise RSI indikatörü işe yarayabilir.
Momentum İndikatörü Nedir? Ne İşe Yarar?
Momentum indikatörü nedir sorusunun birçok kişi tarafından merak edilmesi oldukça normal bir durumdur. Buna göre momentum indikatörünün mevcut trendin hızını ölçmekte kullanılan bir unsur olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu unsurun diğer bir adı osilatör olarak geçmektedir. Burada fiyat dalgalanması önem arz eden bir durumdur. Buna göre iniş ve çıkışlar belirli bir standart çevresinde gelişmektedir.
Momentum indikatörü, belirlenen periyot içerisinde fiyatlarda görülen değişimin değerini ortaya koyar. Bu yönüyle analist ve yatırımcılar için gerekli olduğunu söylemekte fayda vardır. Yani bir çeşit gösterge ve piyasanın tahlili olarak karşımıza çıkmaktadır. Momentum indikatörünün karmaşık bir yapısı varmış gibi görünse de son derece sade ve anlaşılır olduğu görülmektedir.
Momentum İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Momentum indikatörünün anlaşılmasının yanında kullanımı da son derece önem arz etmektedir. Bunun için momentum indikatörü nasıl kullanılır sorusunun yanıtını bilmekte yarar vardır. Öncelikle momentum indikatörünün basit ve esnek bir yapıda olduğunu bilmek gerekir. Bunun yanında Momentum İndikatörünün, 100 eksenine göre aşağıdan yukarı doğru kesmesinin yükseliş sinyali verdiği söylenebilir.
Momentumun 120’ye ulaşmasına ise aşırı alım yorumu yapılmaktadır. Ayrıca 80 seviyesine ise aşırı satış anlamı yüklenir. Momentum indikatöründe standart gün sayısının 14 gün olarak kabul edildiği görülür. 14 günlük bu periyodun kısa vadeli analizler yapmaya yardımcı olması beklenir. Bu bilgiler ışığında momentum indikatörünü doğru bir şekilde kullanarak fayda elde etme şansı mümkündür.
Momentum İndikatörü Kaç Olmalı?
İnsanların merak ettikleri önemli bir soruda momentum indikatörü kaç olmalı şeklindedir. Momentum indikatörünün belirli bir seviyede kalması söz konusu değildir. Burada önemli olan oluşan dalgalanma hakkında doğru bir yorum yapmak ve buna göre hareket etmektir. Tabi bunun içinde momentum indikatörünün olması gereken noktasını bilmek gerekir.
Momentum indikatörünün sıfır olarak ele alındığı zaman bu seyirde devam etmesi yatay hareketliliği simgeler. Ancak sıfırın üstüne doğru bir çıkış varsa eğer bunun anlamı fiyat artışı olarak kendini gösterir. Momentum indikatörünün sıfırın altına düşmeye başlaması ise fiyat düşüşü yaşanacak olduğuna işaret eder. Zaten momentum için ‘hız göstergesi’ denilmesi bu konuyu daha iyi anlamak için önemlidir.
Momentum İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
Merak edilen bir soru olan momentum indikatörü nasıl hesaplanır için bazı cevaplar bulmak mümkündür. Yüzdesel olarak bir değer ortaya koyan momentum göstergesi bir osilatördür. Ne kadar kazanç veya ne kadar kayıp olduğu bu yolla ortaya çıkabilir.
Momentum indikatörü, aşağıda yer alan şekilde hesaplanmaktadır.
- Momentum = (Son Günkü Kapanış) / (x Gün Önceki Kapanış) * 100
Bu hesaplama sonucundan ortaya çıkan değerlerin yorumlama süreci bulunmaktadır. Yorumlama için değerlerin doğru olarak bilinmesi ayrıca önem arz eder. Momentumun geleceğe yönelik haberler vereceğini de unutmamak gerekir. Fiyatların yükselip düşeceği bu şekilde anlaşılabilir. Hesaplama yaptıktan sonra erken sinyal ile yatırımcı aradığı hedefe ulaşma şansı elde edecektir.
Momentum İndikatörü Formülü Nedir?
Momentum indikatörü formülü için belirli bir sistem kullanıldığı görülmektedir. Bu sisteme göre hareket edildiği zaman yatırımlara yön verilmektedir. Doğal olarak yatırımcının böyle bir formüle ihtiyaç duyduğu son derece açıktır.
Örnek olarak momentum periyodu 10 gün olarak seçilmiş olsun. Buna göre kapanışla 10 gün öncesindeki kapanış ve bugün oluşan 10 günlük kapanış farkı hesaplanır. 10 gün önceki fiyatın bugünden düşük olması pozitif bir değer ortaya koyar.
Momentum = 100 x formülünde kapanış 1 / kapanış x olarak hesap yapılır. Ortaya çıkan sonuç yatırım için yön verilmesini sağlar. Bunun yanında doğru formül neticesinde atılacak adımlar hesaplanmış olur. Momentum indikatörünün formülü oldukça etkilidir.
Momentum İndikatörü Nasıl Yorumlanır?
Momentum indikatörü nasıl yorumlanır denildiği zaman farklı yollardan yarar elde edildiği görülmektedir. Buna göre şu yorumlar bulunur;
- Momentum sıfırın üzerine çıkmış olabilir. Bu durumda ivme yukarıya gidiyorsa eğer yükseliş hızı artmaktadır.
- Momentum sıfırın üzerinde ancak yatay veya düşüş yaşıyorsa eğer yükseliş hızı yavaşlıyor demektir.
- Momentum sıfır çizgisinde olduğu zaman ise piyasanın yatay olduğu anlaşılır.
- Momentumun sıfırın altına inip düşüşe geçmesi durumunda düşüş hızı artmaktadır. Ancak sıfırın altında yer alan momentum yatay veya çıkış halinde ise düşüş hızı yavaşlamıştır.
- Momentum indikatörünün hareketlerine göre yorumlama yapmak mümkündür. Buna göre piyasada fiyat artışı veya düşüşü olup olmayacağı kolayca anlaşılır.
Momentum İndikatörleri Hangileridir?
Yatırımcılar için farklı momentum indikatörleri olduğu bilinmektedir.
MACD İndikatörü
En popüler momentum indikatörünün MACD olduğu bilinir. MACD indikatörü genelde iki hareketli ortalamayı kullanmaktadır.
Ortalama Yön Endeksi (ADX)
Fiyat hareketlerinin momentumunu ve yönünü ölçmeye yardımcı olan bir indikatördür. Ayrıca burada ‘Yönlü Hareket Sistemi’ kullanılmaktadır. Eksi Yön Göstergesi (-DI) olarak bilinirken Artı Yön Göstergesi ise (+DI) şeklindedir. Adx indikatörü hakkında tüm bilgiler.
Göreceli Güç Endeksi (RSI)
RSI, fiyat değişiklikleri ile bunların değişme hızı için bir ölçü görevi görerek karşımıza çıkar. Gösterge sıfırla 100 arasında gidip gelmektedir. 50’nin üzerinde yükselen herhangi bir RSI değerinin pozitif olduğu bilinmektedir. RSI 70 veya üzerine çıkacak olursa aşırı alım koşulları görülür.
En İyi Momentum İndikatörü Hangisidir?
En iyi momentum indikatörü MACD olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu momentum göstergesinin popüler bir yapıda olduğu bilinir. Ayrıca MACD, iki gösterge kullanarak çalışmaktadır. Buna göre daha kısa ortalamanın daha uzun ortalamasını aldıktan sonra bunları bir osilatöre dönüştürdüğü görülmektedir. Burada hareketli olan ortalamalar iki farklı gösterge ortaya koyar. Bir osilatör olan RSI’da bu konuda popüler olmayı başarmaktadır.
Momentum indikatörleri veya diğer adlarıyla momentum osilatörleri hayati önem taşır. Bu durumdan fayda gören analistler ve yatırımcılar daha doğru adımlar atmayı kolayca başarırlar. Özellikle fiyat hareketi eğilimleri bu sayede daha rahat bir şekilde ortaya çıkacaktır. Tabi fiyat hareketlerinin ne zaman sona ereceği de böylelikle öğrenilebilir.