Türkçe üzerinden ele alındığında MFI indikatörü, aynı zamanda para akış göstergesi, Para Akışı Endeksi (MFI) indikatörü olarak ifade edilebilir. Teknik analiz üzerinden alım satım basıncını göstermeye yarayan bir araç olduğunu söylemek mümkündür.
Bir yandan hacmi analiz ederken bir yandan da fiyatı analiz etme özelliği sağlar. Bu konuda 0-100 aralığında bir değer oluşturur ve al sat indikatörü bu değer kapsamında çizgi olarak çizilir. Böylece bu değerler arasında analiz gerçekleştirmek suretiyle nasıl işlem yapılabileceğine dair detaylı bir bilgi verme olanağı sağlar. Böylece en yüksek ve en düşük ile beraber kapanış değerleri doğrultusunda gerekli zaman çerçevesine işlem yapma yeteneği elde edilir. O yüzden sektöre bağlı olarak yaygın kullanılan bir teknik analiz indikatörü aracıdır.
MFI İndikatörü Nedir?
Borsa üzerinden ele alındığında birçok işini merak ettiği sorular içerisinde MFI indikatörü nedir geliyor. Bu aynı zamanda Türkçe kapsamında para akış göstergesi şeklinde ifade edilmektedir. Alım satım basıncını ölçmek konusunda teknik analiz üzerinden bir araç olarak ön plana çıkar.
Fiyat ve hacmi ele almak suretiyle analiz ederek nasıl alım satım yapılabileceği konusunda bilgi vermektedir. Böylece en düşük ve en yüksek ile beraber ortalama değer konusunda nasıl alım satım gerçekleştirileceğine dair doğru işlem yapma olanağı sağlar. Devamlı olarak analiz gerçekleştirmek suretiyle alım satımın çok daha dengeli ve güvenli biçimde yapılmasına olanak sağlar.
MFI İndikatörü Nasıl Yorumlanır?
Tabii MFI indikatörü nasıl yorumlanır sorusunun da cevabını almak ve buna uygun şekilde işlem yapmak gerekir. Bu indikatörü yorumlamak için 0 ile 100 arasında bir değer biçilmiştir. Genel olarak ise 20 ila 80 arasında bir referans olarak değer alınır. 20 altı aşırı satım şeklinde bilinir. 80 değerinin üzeri ise aşırı alım bölgeleri şeklinde ifade edilir.
Böylece sonuç olarak alım satım işlemi gerçekleştirirken bu değerlere bağlı olarak seçenekler ön plana çıkar. Doğru işlem yapabilmek için ise alım satım konusunda MFI indikatörü üzerinden teknik analiz kapsamdaki araç ile bu değerleri baz almak gerekir.
MFI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
Bu teknik analiz aracı kapsamında MFI indikatörü nasıl hesaplanır sorusunun cevabı verilmektedir. Yapılan analiz ile birlikte aşırı alım ve satış belgeleri belirlenir. Daha sonra ilgili güne ait en yüksek ve en düşük ile beraber kapanış değerlerinin toplamı ele alınır. Daha sonra bu değerler 3’e bölünmesi ile birlikte ortalama fiyat kullanılır.
Bu şekilde yapılan işlem neticesinde hesaplama gerçekleştirilir ve buna uygun alım veya satım işlemleri sağlanır. Tabii bunu gerçekleştirirken 0 ile 100 arasındaki değer kapsamında çizginin baz alınması önemlidir. Aynı zamanda 20 ila 80 kapsamındaki değerler üzerinden aşırı alım ya da düşük alım kriterlerine de bakmak hesaplama konusunda önemlidir.
MFI İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Bu hesaplama yapılırken ilgili güne ait olan değerler ele alınmaktadır. Bu konuda MFI indikatörü nasıl kullanılır sorusu özellikle internet üzerinden çok fazla sorulur. En düşük ve en yüksek ile beraber kapanış değerlerinin ortalaması bu konuda ele alınmaktadır. Böylece her güne ait ortalama değerler devamlı olarak alınır. Daha sonra bu periyot içerisindeki her gün alınan değer, bir gün önceki değer ile karşılaştırılır.
Bu değeri bağlı olarak nasıl ve ne şekilde işlem yapılabileceğine dair bilgi elde edilmektedir. Kişi alım satım konusunda karşılaştırma yapmak suretiyle bir gün öncesi ve sonrası günlerin seyrini anlamış olur. Buna uygun şekilde ise MFI indikatörü kullanarak işlem yapılır.
MFI İle RSI Arasındaki Farklar Nelerdir?
İşlem yapabilmek için aynı zamanda MFI ve RSI arasındaki farklar üzerinden cevap almak gerekir. Bu bağlamda her iki sistemde fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçmek için belirli bir zaman dilimi üzerinden kazanç ve kayıpların büyüklüğünü ele alır. Buradaki fark ise fiyat ile beraber hacim üzerinden ön plana çıkar.
RSI sadece fiyatı baz alır ve bunu uygun şekilde işlem yapma analizini ortaya çıkarır. Ancak söz konusu MFI olduğu zaman ayrıca fiyatın yanında hacmi de ele alır. Yani her ikisini birden ele almak suretiyle inceleme ve karşılaştırma gerçekleştirme olanağı sağlar. Böylece gün içerisinde çok daha etkin bir işlem gerçekleştirilmiş olur.