Makalemize en çok kullanımı tercih edilen CCI (Commodity Channel Index) indikatörü nedir konusu hakkında size rehber niteliğinde bilgiler vermesi için hazırladık. Ayrıca makalemizde Ccı indikatörü nasıl kullanılır ve CCI indikatörü formülü gibi temel başlıkları makalemizde bulabilirsiniz. Makalemizde altı (6) temel başlık ve üç (3) farklı video ile CCI indikatörü yorumlama konularına hakim olabilirsiniz.
CCI (Commodity Channel Index), 1980 yılında Donald Lambert tarafından geliştirilen bir osilatördür. Bir al sat indikatörü olan bu gösterge pek çok sayıda yatırımcı tarafından talep görmektedir. Yeni trendleri belirlemek ya da aşırı alış ve aşırı satış bölgelerine gelmiş olan piyasa koşullarını belirlemek amacı ile kullanılabilecek CCI İndikatörü çok yönlü bir gösterge olmaktadır. CCI, döngüsel geri dönüşlerden herhangi birinin gelmesinin yakın olduğunu işaret etmektedir. Bir osilatör olarak, bir trenddeki en dip ve zirveleri belirlemeye destek olmaktadır.
CCI İndikatörü Nedir?
CCI İndikatörleri belirli zaman dilimlerindeki ortalama fiyat seviyesine göre mevcut olan fiyat seviyesini ölçmektedir. Bu bağlamda CCI indikatörü nedir sorularına yanıt verilmiş olur. Mevcut fiyatı, genel olarak 14 dönem boyunca ortalama fiyat ile karşılaştırmaktadır.
Donald Lambert, başlangıç olarak emtialardaki döngüsel dönüşleri tespit edebilmek için bu indikatörü geliştirmiş olsa dahi gösterge, endekslere, hisse senetlerine ve de diğer menkul kıymetlere başarı ile uygulanabilir.
Herhangi bir hisse senedinin dibi ya da zirvesi arasında oynaklığın azaldığı durumdan hareket ederek döngülerden faydalanılan gösterge, trader’ın gözlemlediği döngüye uyacak şekilde ayarlanabilmektedir.
CCI İndikatörü, fiyatlar ortalamanın fazla üzerinde olduğunda yüksek, fiyatlar ortalamanın fazla altında olduğunda ise nispeten düşük bir değerde olmaktadır. Trader’lar, aşırı alımlar ve de satım seviyelerini belirlemek amacı ile CCI göstergesini kullanabilmektedir.
CCI İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Teknik analiz, CCI indikatörü ile bir menkul kıymetin rakamsal fiyat değişikliğiyle ortalama fiyat değişikliğinin arasındaki farkın ölçümünü sağlamaktadır. Karşılaştığımız CCI İndikatörü nasıl kullanılır sorusunu cevaplayabilmek amacı ile yüksek ve düşük değerlerin anlamlarını bilmek gerekir. Emtia Kanal Endeksi (CCI), öncü gösterge olarak kullanılabilir.
Öncü gösterge olarak ortalama geri dönüşün habercisi olabilecek tavan alım ya da tavan satım koşullarını yansıtabilmektedir. Ek olarak tesadüfi bir gösterge şeklinde, +100’ün üzerindeki artışlar, yükseliş trendinin başlangıçlarına işaret edebilecek güçlü fiyat hareketini yansıtırlar. -100’ün altındaki düşüşler ise düşüş trendlerinin başlangıcına işaret edebilecek şekilde zayıf fiyat hareketini yansıtmaktadır.
CCI İndikatörü Kaç Olmalı?
Piyasada mevcut tipik rakamsal fiyat, tipik fiyatların ortalama sapmasını aşar ise, ortaya çıkan pozitif değerler hisse senedi yükselişteyse önemli sayı olabilir. Burada hesaplama sonucunda çıkan sayı, bir kopuşu tanımlamaya destek olabilir. Piyasadaki yatırımcılar, endeksin zirve alış ve ya zirve satış tanımının +100 ve -100 işlem aralığında değişmekte olduğunu bilmelidir.
Örnek vermek gerekir ise CCI İndikatörü kaç olmalı konusunda +200 ve -200, ulaşılması çok zor bir düzey olmaktadır ve gerçek uç bir noktayı daha çok temsil etmektedir. Aşırı alış ve satış seviyelerinin seçimleri aynı zamanda altta yatmakta olan menkul kıymetin oynaklığına bağlı olmaktadır. +100 ve -100 arasında kalan değerlerinin oranı seçilmekte olan periyot sayısına göre çeşitlilik gösterebilir.
CCI İndikatörü Formülü Nedir?
Emtia Kanal Endeksi (CCI), herhangi menkul kıymetlerin ortalama fiyatları ile seçilen dönemler boyunca araçların ortalamaları arasındaki farkın belirlenmesi ile hesaplanmaktadır. Bu farkta zaman periyodundaki ortalama fark ile karşılaştırılmaktadır.
Ortalamaların farklılıklarının karşılaştırılması durumu emtia kanal endeksi oynaklığına izin vermektedir. Çoğu değerin standart +100 / -100 aralığı içerisinde kalmasını sağlamak amacıyla sonuç bir sabitle çarpılmakta olup CCI İndikatörü formülü şöyle görünmektedir:
- CCI = (AveP – AveP’nin SMA’sı) / (0,015 x Ortalama Sapma)
CCl formülü içindeki unsurların açılımı şöyle görünmektedir:
- CCI = Emtia Kanal Endeksi
- AveP = Ortalama Fiyat (Tipik Fiyat) = (Yüksek + Düşük + Kapanış) / 3
- 0.015 sabiti, CCI indikatörü değerlerinin % 70 ile 80’inin -100 ile +100 aralığında olmasını sağlamaktadır.
CCI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
Yüksek olan pozitif değerler, fiyatın ortalamalarının oldukça üstünde olduğunu ve de bunun güç işareti olduğunu göstermektedir. Düşük negatif durumlar ise, fiyatların ortalamalarının son derece altında olduğunu işaret etmektedir. Yatırımcılar tarafından CCI İndikatörü nasıl hesaplanır merak edilen bir nokta olup yukarı bahsedildiği gibi formülüze edilmektedir.
CCI, trend çizgisi kırılmaları sinyal üretmede faydalı olmaktadır. CCI indikatörü üzerindeki tepe noktaları ve de dipleri birbirine bağlayan çizgilerindeki kırılmalar da sinyal üretiminde fayda sağlar. Benzer bir şekilde, erken momentum değişimini tespit etmek ve de trend dönüşlerini tahmin edebilmek amacı ile yükseliş ve de düşüş sapmaları kullanılabilir. CCI indikatörü kullanılırken 0,015 sabiti kullanılmaktadır.
CCI Uyumsuzlukları Nasıl Oluşur?
Aşırı alım ve de aşırı satım seviyeleri ile birlikte geri dönüşleri tespit etme durumunun yanı sıra, CCI(Emtia kanal endeksi) genellikle diverjansları bulmak amacı ile kullanılır. Momentum tabanlı osilatör olarak, trendler yönündeki değişikliklerin çok yakın olduğunun da işareti olabileceğinden, CCI gösterge verileriyle fiyat hareketi arasında yer alan sapmalara dikkat etmek gereklidir.
Bu bağlamda CCI uyumsuzlukları da yatırımcıların karşısına çıkmaktadır. Aşırı satım bölgesinde iken CCI daha aşırı dipler yapmasına rağmen fiyatlar, daha düşük dipler yaptığında pozitif uyumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Negatif uyumsuzluk için her zaman CCI’nin düşük tepeler yaptığı, fiyatın çok daha yüksek düzeylere çıktığı aşırı alım bölgelerine odaklanmak gerekir.