Göstergeler arasında en çok aranan ve kullanılan bolinger bandı (BB) hakkında net bilgileri bu makalede bulacaksınız. Ayrıca bir çok farklı başlık ile bolinger bandı nasıl yorumlanır yada bolinger bandı formülü gibi temel aranan sorularada cevap verdik. Makalemizde sekiz (8) temel başlık ve dört (4) farklı video ile size bolinger bandı (BB) sırları hakkında rehber niteliğinde bilgiler sunuyoruz. O zaman makalemize geçelim.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de borsaya yatırım yapan ve düzenli olarak takip edip kazanç sağlayan pek çok sayıdaki kişi vardır. Borsada yaygın olarak Bollinger Bandı(BB) kullanılmaktadır. Bollinger Bantları, günümüzde finansal enstrümanların fiyatlarının yüksek mi ya da düşük mü gösteren al sat indikatörü olarak kullanılan popüler teknik bir analiz aracı olmaktadır.
Bollinger Bandı Nedir?
1980 yıllarında John Bollinger tarafından bulunmuş olan Bollinger Bandı(BB), para birimleri, endeksler ve hisse senetleri de dahil olmak üzere pek çok sayıda çeşitli finansal araçlara uygulanabilmektedir. Bollinger Bantları herhangi bir yatırım enstrümanının yüksek alım ya da satım bölgelerinde olduğunu göstermektedir.
Varlığın fiyatı genelde üst banda yaklaşarak hareket ettiğinde, bu durum aşırı alım olduğunu gösterirken, fiyat alt banda yaklaşarak hareket ettiğinde ise bu durum yüksek satış olduğunu göstermektedir. Borsa da en fazla sıklıkta kullanılan Bollinger bandı iyi bir al sat indikatörü olmaktadır.
Piyasada bolinger bandı (BB) nedir diye merak edenler, volatiliteyi değerlendirmek amacıyla kullanılabilirler. Volatilitenin alçak olduğu dönemlerinde bu bantlar daralırken artış olduğunda ise bantlar genişlemektedir.
Bollinger Bandı Daralması Ne Demek?
Günümüzde bolinger bandı (BB) daralması ne demek pek çok sayıda kişi tarafından merak edilmektedir. Üst ve ya alt bantların birbirlerine doğru hareket etmesi ya da arasındaki mesafenin daralması durumu, incelenen piyasaların konsolide olduğu anlamlarına gelmektedir. Dar ya da daralan Bollinger Bantları(BB), esas fiyata yaklaşarak fiyatı sıkıştırır gibi görünmektedir.
Breakout Trading işlemleri yapan kişilerin dikkat etmesi gereken kısımlardan olmaktadır. Konsolidasyonun artış ve ya düşüş seviyeleri trend çizgileriyle işaretlenebilir. Bu bağlamda konsolidasyonun tepe noktasının üzerine çıkmakta olan rakam yani fiyat, yukarı yönlü kırılma şeklinde kabul edilir iken, konsolidasyonun düşüş seviyesinin altına en yakın rakam yani fiyat ise, aşağı yönlü kırılma olarak değerlendirilir.
Bollinger Bandı Formülü Nedir?
Piyasada bilinen bolinger bandı (BB) formülü alt, üst ve de orta olmak üzere toplama üç hesaplaması yapılır. Bollinger Bantları(BB) genel olarak 20 günlük bir SMA’dan hesaplanmaktadır. 20 günlük ile orta Bollinger Bandı bulunur. Üst bant, aynı dönemde yer alan hisse senedi fiyatlarının standart sapmasının yaklaşık 2 katı alınarak bulunmaktadır.
Genellikle 2.0 olarak ayarlanmaktadır. Alt bant, ortalamadan genel standart sapmanın 2 katı çıkarılıp hesaplanmaktadır. Sistemde 20, 2 ayarlarına sahip olan alt, üst ve de orta Bollinger Bandının formülü şu şekildedir:
- Orta Bollinger Bandı, 20 günlük SMA eşittir.
- Üst Bant=20 günlük SMA+(20 günlük standart sapmax2)
- Alt Bant=20 günlük SMA–(20 günlük standart sapmax2)
Bollinger Bandı Nasıl Yorumlanır ve Okunur?
Bollinger Bantları’nı yorumlamayı ve bolinger bandı (BB) nasıl okunur merak edenler için aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir:
- Öncelikle bantlar daraldığında, oynama düştüğünden keskin fiyat değişiklikleri de olasılık halinde olur.
- Fiyatların üst banda yaklaşması yüksek alım piyasasını işaret ederken alt banda yaklaşmasıysa yüksek satış piyasasını işaret etmektedir.
- Bantların dışında yenilikçi inişler ve ya çıkışlar, bantların içerisinde yapılan iniş çıkışlar, yaklaşan trend dönüşünü göstermektedir.
- Herhangi bir banttan kaynaklanmakta olan hareketin diğer bantta tekrarlanma eğilimleri, gelecekte olabilecek fiyat hedeflerinin belirlenmesine destek olabilir.
- Bantlarının kullanımları Trader’a göre değişiklikler gösterebilir. Trader, fiyat çizgileri üst bant üstüne çıktığında satın alınabilir, alt bandın altına düştüğünde ise satış yapabilir.
Bollinger Bandının Sırları Nelerdir?
Piyasa koşullarında bolinger bandının sırları aşağıdaki gibi detaylandırılabilir. Trend gerileme ticaretleri fırsatını belirlemek için verimli kullanılan bir araç olan Bollinger Bantları, ortalamaya geri dönüş fikri ile işlem başarısını yakalamak, bant etrafındaki geniş fiyat hareketlerini yorumlama yeteneğine bağlıdır.
Üst ve alt bantların birbirine doğru hareketlenmesi ya da üst-alt bantlardaki mesafenin daralması, piyasanın konsolide durumu anlamına gelmektedir. Dar ya da daralan bantlar, esas fiyata yaklaşıp fiyatı sıkıştırır gibi görünmektedir.
Breakout Trading, dikkat edilmesi gereken kısım olup konsolidasyonun yüksek ve düşük seviyelerinde trend çizgileri işaretlenebilir. Bu bağlamda konsolidasyonun tavan noktasının üzerine çıkan rakamlar, yukarı yönlü kırılma kabul edilir iken, konsolidasyonun taban seviyesinin altındaki rakamlar, aşağı yönlü kırılma olarak değerlendirilmektedir.
Bollinger Bandı Ayarları Nasıl Olmalı?
Günümüzde pek çok sayıda kişi tarafından merak edilen bolinger bandı (BB) ayarları piyasalarda enstrümanın yüksek alış ve satışını belirlemek için kullanılan teknik analiz göstergesidir. Burada Trading tablosunda Bollinger Bantları orta çizgisi, belirli süre içerisindeki fiyat ortalaması anlamında olup varlık rakamının Basit Hareketli Ortalaması(SMA) anlamındadır.
Genellikle 20 günlük süre için hesaplanmakta olup üst bant, basit hareketli ortalamadan 2 standart sapma eklenip bulunur. Alt bant ise basit hareketli ortalamadan 2 standart sapmanın çıkarılması ile bulunur. Bu kapsamda bantların genişliği standart sapmalar ile belirlenmekte olup standart sapma, fiyatların hareketlerinin değişimini ifade etmektedir.
Bollinger Bandı ve borsa trendleri takibi, hareket halinde olan hisse senetlerinin harekette kalma ve trend ile işlem yapma eğilimlerinde olduğunu varsayarak borsada birincil ya da ikincil araçlar olarak ortalamaya dönüşten ve trend takibinden yararlanılmasına destek olur.
Bollinger Bandı Değeri Kaç Olmalıdır?
Genelde bolinger bandı (BB) değeri piyasa takipçileri tarafından bilinmektedir. Ancak piyasaya yeni giren kişilerinde bilgilenmesi amacı ile Bollinger bantlarında standart sapma değeri 2, periyod değeri ise 20 şeklinde kabul edilmektedir.
Bu bağlamda Bollinger bantlarının hesaplanmasında en belirleyici değişken fiyatın standart sapmasının kullanılmasıdır. Buna ek olarak oynaklığın da bir göstergesi olarak görülmektedir. Fiyat çizgilerinin bant aralığını aşması durumu, mevcut trendin de devamını sağlamak için güçlü sinyal olmaktadır.
Yaygın kullanılmakta olan teknik analiz araçlarından olan Bollinger Bantları(BB), diğer göstergeler ile birleştirerek piyasada bulunan aşırı alım ve ya aşırı satım durumlarından kâr etmenize de yardımcı olmaktadır.
Bollinger Bandı Kaç Saatlik Değerlerde Kullanılır?
Ortalamaya dönüş ticaretini kolaylıkla görselleştirebilen bolinger bandı (BB) kaç saatlik değerde kullanılır merak edilen konulardan biri olup normal dağılımın istatistiksel konseptini kullanan bantlardır. Bir fiyatın normal olması durumunu hızlı şekilde değerlendirmeye olanak tanımaktadır. Fiyat bantların içinde, normal piyasanın döngülerinin parçası olup bandın dışında ise önemli aykırı değerdir.
Stratejik olarak, fiyatın aykırı değerler yönünde devam etmesi yerine, ortalamaya döneceği üzerine çalışmaktadır. Bollinger Bantları günümüzde genel olarak 20 günlük basit hareketli ortalama (SMA)’dan hesaplanmaktadır.
20 günlük basit hareketli ortalama (SMA) değeri ile orta Bollinger Bandı’nı bulmak mümkün olmaktadır. Günümüzde borsa içinde saatlik Bollinger bantların kullanılmasının en önemli nedeni finansal ürünlerin yüksek ve ya düşük seviyelerini bilmek olabilir.