Makalemizde ADX (Ortalama Yön Endeksi) indikatörü hakkında rehber niteliğinde bilgiler bulacaksınız. Tüm yönleri ile Adx göstergesini inceleyeceğiz. Makalemizde size rehberlik edebilmesi için adx indikatörü ne işe yarar, adx nasıl yorumlanır ve adx indikatörü nasıl kullanılır? sorularına net cevaplar veriyoruz. Makalemizde bu konu hakkında sekiz (8) temel başlık ve dört (4) video ile size kapsamlı bir rehber sunmayı hedefledik.
Alım satım işlemleri konusunda piyasadaki durumu anlayabilmek için günümüzde ADX indikatörü kullanılmaktadır. Özellikle bu sektör içerisinde ele alınacak birçok parametreyi değerlendirme potansiyeli taşıdığını söylemek mümkündür. Bunlar içerisinde başta emtia ve para birimleri olmak suretiyle aynı zamanda hisse senedi ile endeksler üzerinden de değerlendirme yaptığını eklemek gerekir.
Böylece kullanılacak olan bu al sat indikatörü sayesinde çok daha sağlıklı bir süreç altında işlem yapma olanağı elde edilmektedir. Belirli bir değer aralığı içerisinde ölçüm imkanı veren bu sistem, aynı zamanda trendin gücünü ölçme konusunda ön plana çıkar. Bu sebepten dolayı borsa üzerinden birçok farklı piyasa için alım satım konusunda yaygın kullanılır.
ADX İndikatörü Ne İşe Yarar?
Daha çok para birimi ile emtia yapısını incelemek suretiyle tasarlanmış bir gösterge sistemi olarak öne çıktığını söylemek mümkündür. Bu doğrultuda ADX indikatörü ne işe yarar sorusunun cevabını olarak bana uygun şekilde piyasalarda değerlendirme şansı elde edilebilir. Aynı zamanda endeksler ve hisse senetleri konusunda da yine alım satım açısından inceleme sağladığını söylemek gerekir.
Genel olarak ADX değeri 0 ile 100 arasında değişkenlik gösterir. Böylece buna bağlı şekilde trendin gücünü ölçme imkanı tanır. Bu da para birimi ve endeks ile beraber hisse senedi ya da emtia üzerinden alım satım işlemleri çok daha sağlıklı bir süreç halde getirir.
ADX İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Belirli parameteler ele alınmak sözüyle aşamalı şekilde ADX indikatörü kullanılır. Bu konuda ADX indikatörü nasıl kullanılır sorusunun cevabına karşılık olarak bunu maddeler halinde söylemek gerekir.
- Öncelikle true range, yani gerçek aralık hesaplaması yapılır. Böylece fiyat aralığındaki en yüksek ile en düşük değer üzerinden inceleme gerçekleştirilmiş olur.
- Hemen arkasından ikinci aşamada +DI ile -DI göstergesi hesaplaması yapılır.
- Son olarak ise bu değerler üzerinden ADX değer hesaplaması gerçekleşir.
Yukarıda verilen parametreler ele alınmakta ve yeteneği sağlıklı ve güvenli bir şekilde hesaplama gerçekleşmektedir. Böylece ortaya çıkan değerler neticesinde piyasa üzerinden farklı parametreler doğrultusunda alım satım işlemi gerçekleşmektedir.
ADX İndikatörü Nasıl Çalışır?
Bu sistemi kullanabilmek için öncelikle ADX indikatörü nasıl çalışır sorusunun cevabını almak gerekmektedir. İlk olarak sıfır ila 100 arasında bir dalgalanma değeri üzerinden işlem hacmine sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Burada 20’nin altındaki değerler zayıf bir trend ve işlem hacmi olarak gösterilmektedir. Aynı şekilde 50’nin üzerindeki değerler için ise güçlü bir trend ve işlem hacmi şeklinde anlatılır. Burada ADX trendin düş ya da yükselişi konusunda bir belirleme gerçekleştirmez.
Sadece bu konuda inceleme yaparak ne olduğuna dair bilgi ortaya çıkarır. Aynı zamanda bu konuda gerçek aralık hesaplaması yapılmasının yanında, aynı zamanda gösterge hesaplaması üzerinden çalışma sistemine sahip olduğunu söylemek gerekir.
ADX Trend Gücü Nasıl Ölçülür?
Bu sistem trendin gücünü ölçme konusunda ele alınan bir yapıdır. Bu yapı kapsamında ADX indikatörü trend gücü ölçme açısından belli bir değer aralığı ele alınmaktadır. Bu değer aralığı ise 0 ile 100 arasında değişkenlik gösteren bir aralık olarak öne çıkar. Bu konuda ADX trende ne kadar yaklaşırsa, yani ne kadar yüze yakın olursa güç o kadar yükseğe çıkmış olur.
Aynı zamanda sıfıra doğru yaklaşması ile beraber düşüş göstermiş bir güç ölçümü yapılır. Ancak bu her ne kadar bir düşüş olarak görünse bile, trend hareketinin tamamen bittiği anlamına gelmez. Bu sebepten dolayı ele alınan sistem ile beraber devamlı ölçülme devam edilir.
ADX İndikatörü Kaç Olmalı?
Özellikle de ADX indikatörü kaç olmalı sorusu merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Çünkü trendi yakalamak ve bunu uygun şekilde alım satım işlemi yapabilmek için hareketin kaç olması gerektiği konusunda bilgi almak önemlidir. Bu doğrultuda değer aralığı 0 ile 100 arasında farklılık gösterir.
Bu değer kapsamında 20 altındaki değerler zayıf bir trend olarak öne çıkar. Aynı şekilde 40 veya 50’nin üzerinde olan değerler ise yüksek trend hareketi şeklinde ifade edilmektedir. Böylece güçlü ve güçsüz hareket değeri ele alınmak suretiyle buna göre ADX indikatörü hesaplaması yapılır.
ADX İndikatörü Nasıl Yorumlanır?
Doğru alışveriş işlemi yapmak ve piyasada ayakta kalabilmek için ADX indikatörü nasıl yorumlanır sorusunu öğrenmek gerekir. Bu durum ADX çizgisi üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda bu çizgi trendin gücünü temsil etmek suretiyle öne çıkar. Doğrultuda +DI ve -DI değerleri söz konusudur. Yani pozitif yönündeki hareket ile birlikte negatif yöndeki hareket üzerinden yorumlama yapılır.
Bu yorumlama gerçekleşirken 0 ile 100 arasındaki değer aralığı kapsamında ele alınmış standart yapı öne çıkar. Yani 20’nin altındaki zayıf trend gücü ile birlikte 40’ın üzerindeki güçlü trend gücü şeklinde değerlendirildiğini söylemek gerekir. Böylece bu değerlendirme üzerinden yorumlama yapılmak suretiyle nasıl ve ne şekilde alım satım gerçekleştirileceğine dair bilgi elde edilir.
ADX İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
Bu konuda ADX indikatörü nasıl hesaplanır sorusu değerleme üzerinden ele alınmaktadır. Yani ilk değer ile beraber sonraki değer üzerinden yapılacak matematiksel işlem neticesinde hesaplama yapılır. Bu konuda ilk değer takip edilen dönem içerisinde DMI’nın ortalaması biçiminde öne çıkar. Böylece devam eden ADX değerini bulmak amaçlı, önceki ADX değeri belirtilmiş olan dönemden 1 çıkartılmak suretiyle gerçekleşir.
Çıkan sonuç ise mevcut olan DMI üzerinden toplanır. Son olarak ise bu toplam sonuç belirtilmiş olan süreye bölünür ve ardından yuvarlama yapılır. Yapılacak bu aşamalı şekilde matematiksel işlem neticesinde ADX indikatörü hesaplaması gerçekleşmiş olur.
Teknik Analizde ADX Ve DMI Kullanımı Nasıldır?
DMI Üzerinden değerler ve grafikler kendin yönü ile gücünü belirleme noktasında önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Bu doğrul DMI ile DX sisteminin ortak şekilde bütün ışık olarak çalıştığını söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı da teknik analizde ADX ve DMI kullanımı merak edilen konular içerisinde gelir. Bu konuda trendin yönünü belirleme imkanı sağlayan çizgiler ön plana çıkar.
Bunlar ise +DI ile -DI sistemleri olarak öne çıkar. Böylece 0 ile 100 arasındaki değer kapsamında 20 ile 40 zayıf trend gücü ve yüksek direnç gücü şeklinde değerlendirilir. Tabii bu noktada DMI değerlerinin tek başına kullanılmaması büyük öneme sahiptir. Çünkü bu konuda diğer parametrelerde ele alınmak suretiyle teknik analiz işleminin yapılması gerekir.